Träverkstaden

I träverkstaden finns blandade handverktyg och snickerimaskiner så som bandsåg, kap och gersåg, pelarborr, fräs och kexmaskin. För att använda verkstaden måste du gått genom en säkerhetsgenomgång för att veta vad du ska göra om något händer. Genomgången tar ca 2 timmar och du får lära dig om säkerhetsregler och handhavande för de olika maskinerna, brandskydd och generella saker som rör lokalerna. Genomgångarna hålls regelbundet och annonseras här på sidan samt på facebook. Extra genomgångar hålls även när minst 8 personer anmält intresse. 

Känner du att du behöver friska upp minnet efter att du gått genomgången kan du se instruktionsfilmer för de olika maskinerna i trä och metallverkstäderna på LÖVs youtubekanal

Planhyveln / Rikthyveln -    instruktioner

Planhyveln / Rikthyveln - instruktioner

Bandsåg

Bandsåg

Dragsåg / Plansåg

Dragsåg / Plansåg

Slip

Slip

pelarborr.jpg
Handmaskiner-2.jpg
bordsfräs.jpg
Handmaskiner-1.jpg

Metallverkstaden

Som i träverkstaden finns det lite olika maskiner och handverktyg och även här måste du genomgått en säkerhetsgenomgång för att veta vad du ska göra om något händer. Det är samma genomgång som gäller för både trä- och metallverkstaden och du gör de båda samtidigt.

Känner du att du behöver friska upp minnet efter att du gått genomgången kan du se instruktionsfilmer för de olika maskinerna i trä och metallverkstäderna på LÖVs youtubekanal

metallsvar.jpg
metallfräs.jpg

Textilverkstaden

I textilverkstaden finns två vanliga hushållssymaskiner samt en större industrimaskin som lämpar sig för riktigt grova textiler eller läder. Ingen genomgång krävs utan vi förväntar oss att du vet hur en symaskin fungerar innan du börjar. För den större industrisymaskinen gäller den väldigt enkla regeln att inte ge sig på att meka med den om den strular. Det är supersvårt att få tag på reservdelar och vi har en servicetekniker som är proffs på maskinen så hör av er eller sätt en lapp så tar vi in honom vid problem.   

symskin.jpg

3D Printer

lädersymaskin.jpg

Det finns lite olika 3D-printers och de vi har flest av är Wanhao Duplicator i3 Plus. Wanhao har ett förinställt slicerprogram, en version av Cura, som kan laddas ner på deras hemsida Det går såklart att använda det slicerprogram du vill men dubbelkolla inställningarna så det blir rätt till den printer du valt. För den som vill 3D-printa finns material att köpa på plats. Taxan är en krona per gram. Själva 3D-printern säger hur mycket modellen väger. För tillfället får man lägga pengarna i en burk som står inne i verkstaden, om ett litet tag kommer betalningen kunna ske via Izettle eller swish.

MakerBot.jpg
Up.jpg
ormerod.jpg
tribility.jpg

Elektronikverkstad

I elektronikverkstaden finns lödstation, oscilloskop och många olika elektronikkomponenter. Alla medlemmar är välkomna att låna komponenter och testa att bygga kretsar i kopplingsdäck men en får inte löda ihop dem på kretskort. Vill ni göra detta så får ni köpa egna komponenter, Kjell & Co ligger nära och i Malmö finns Electrokit.com som har det mesta en kan behöva. 

Lödkolv.jpg
Spänningsaggrigat.jpg
komponentarkiv.jpg

Övriga bilder

skyddsutrustning.jpg
verktygsvägg.jpg